70 Steliou Hadjipetri Str – 1st Floor, 2057, Strovolos, Nicosia, Cyprus
  •        
           
Σόλωνας Νικολάου: Υπάρχουν ταλέντα στην Κύπρο

Σόλωνας Νικολάου: Υπάρχουν ταλέντα στην Κύπρο

Ο Σόλωνας Νικολάου, υδατοσφαιριστής του ΑΠΟΕΛ και προπονητής των αναπτυξιακών Τμημάτων του ΑΠΟΕΛ μίλησε στην ιστοσελίδα του Nicosia Internatkional Waterpolo Cup και ανέπτυξε τις δικές του ενδιαφέρων απόψεις για την διοργάνωση και την εξέλιξη της κυπριακής υδατοσφαίρισης.

Ο καλύτερος κύπριος πολίστας σύμφωνα με την ψηφοφορία των προπονητών την χρονιά που μας πέρασε δηλώνει ότι η Υδατοσφαίριση στην Κύπρο βρίσκεται σε ανοδική πορεία και το μέλλον προβλέπετε ευοίωνο.

 

Τι σημαίνει για έναν πολίστα η διοργάνωση ενός Διεθνούς Τουρνουά Υδατοσφαίρισης στην Κύπρο; 

Η διοργάνωση ενός διεθνούς τουρνουά, για πρώτη φορά στην Κύπρο σε διασωματειακό επίπεδο, σίγουρα αποτελεί μια πρώτης τάξεως  ευκαιρία για ένα υδατοσφαιριστή να παίξει δυνατά παιχνίδια ψηλού επιπέδου, με αντιπάλους που έχουν παραστάσεις από ανταγωνιστικά πρωταθλήματα του εξωτερικού και να συλλέξει έτσι πολύτιμες εμπειρίες οι οποίες θα τον βοηθήσουν να εξελιχθεί αγωνιστικά.

Λόγω του ότι η υδατοσφαίριση στην Κύπρο είναι ένα ερασιτεχνικό άθλημα οι κυπριακές ομάδες δεν έχουν την δυνατότητα να αγωνίζονται σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις, έτσι το Nicosia International Waterpolo Cup θα δώσει την δυνατότητα στους συμμετέχοντες να ζήσουν αντίστοιχες εμπειρίες.

Επίσης μια τέτοια διοργάνωση προβάλλει το άθλημα της υδατοσφαίρισης στην Κύπρο ειδικότερα αλλά και στο εξωτερικό εντάσσοντας πλέον και την Κύπρο στον χάρτη της ευρωπαϊκής υδατοσφαίρισης.

 

Πόσο ενδιαφέρον αποκτά το γεγονός ότι θα αντιμετωπίσετε ομάδες από την Ελλάδα αλλά και την Σερβία ως ΑΠΟΕΛ, για πρώτη φορά από την δημιουργία του Τμήματος;

Σίγουρα είναι μεγάλη πρόκληση για εμάς να δοκιμάσουμε τις δυνατότητες της ομάδας μας με πιο έμπειρους και δυνατούς αντιπάλους και να αξιολογήσουμε που βρισκόμαστε αγωνιστικά, συγκριτικά με άλλα πρωταθλήματα. Ως ομάδα είναι η πρώτη φορά που έχουμε την ευκαιρία να αγωνιστούμε με τέτοιους αντιπάλους υψηλής δυναμικότητας, αφού οι ομάδες που αγωνίζονται στο κυπριακό πρωτάθλημα δεν είναι του ίδιου βεληνεκούς. Τα πολλά αγωνιστικά οφέλη και οι εμπειρίες που θα αποκομίσει η ομάδα μας από την διοργάνωση, πιστεύω θα μας βοηθήσουν να παρουσιαστούμε ακόμα πιο ανταγωνιστικοί με την νέα χρονιά.

Στο σημείο αυτό θα ήθελα να επισημάνω ότι, αν και το τμήμα υδατοσφαίρισης του ΑΠΟΕΛ διανύει μόλις τον 4 χρόνο λειτουργίας του (έχει αγωνιστεί σε 4 κύπελλα και 3 πρωταθλήματα) και ξεκινώντας από το μηδέν, έχει να επιδείξει αξιέπαινο έργο σε πολλούς τομείς πέραν του αγωνιστικού. Εκτός από το Νicosia Water Polo Cup , με δική μας πρωτοβουλία πριν από 2 χρόνια διοργανώθηκε το πρώτο τουρνουά μίνι-παίδων στην Κύπρο, το οποίο εντάχθηκε πλέον στο επίσημο πρόγραμμα της ομοσπονδίας. Τέτοιου είδους πρωτοβουλίες μόνο θετικά μπορούν να προσφέρουν στη κυπριακή υδατοσφαίριση.

 

 

Έχεις αναδειχτεί από την Κυπριακή Ομοσπονδία  ως καλύτερος υδατοσφαίρισης του πρωταθλήματος για το 2016‎ και έχεις αγωνιστεί για χρόνια στο Ελληνικό πρωτάθλημα. Πως συγκρίνεις το Κυπριακό Πόλο με το Ελλαδικό;

Η αλήθεια είναι ότι τα τελευταία χρόνια γίνονται μεγάλα βήματα προόδου της υδατοσφαίρισης στην Κύπρο και κατά ένα μεγάλο βαθμό αυτό πιστώνεται στην κυπριακή ομοσπονδία. Δυστυχώς όμως το επίπεδο των ομάδων δεν έχει προχωρήσει κατά πολύ και έχει ακόμα πάρα πολλά περιθώρια βελτίωσης. Συγκριτικά με το ελληνικό πρωτάθλημα οι κυπριακές ομάδες είναι ακόμα αρκετά πίσω αφού θεωρώ πως καμία ομάδα δεν θα μπορούσε να αγωνιστεί με αξιώσεις στην Α1 κατηγορία. Δεν υπάρχει η γκάμα παιχτών που υπάρχει στη Ελλάδα και δεν υπάρχει ο ανταγωνισμός για μια θέση στην 7άδα που υπάρχει στις ελληνικές ομάδες, έτσι όλοι οι παίχτες που ξεχωρίζουν ξέρουν ότι θα παίξουν στις ομάδες τους. Επίσης το κυπριακό πρωτάθλημα είναι πολύ μικρό (12 αγωνιστικές) συγκριτικά με την Α1 και Α2 κατηγορία στην Ελλάδα (22+ αγωνιστικές) με αποτέλεσμα οι παίχτες να μην έχουν την ευκαιρία να παίζουν πολλούς αγώνες και να βελτιώνονται μέσα από αυτούς.

Υπάρχουν πάρα πολλές ομάδες στην Ελλάδα, έτσι έχουν την δυνατότητα να αγωνίζονται μεταξύ τους συνεχώς, είτε σε δυνατά τουρνουά εν καιρώ προετοιμασίας είτε σε προπονητικά φιλικά κατά την διάρκεια των αγωνιστικών υποχρεώσεων.  Αυτό έχει ως αποτέλεσμα από την μία οι παίχτες να είναι συνεχώς σε αγωνιστικούς ρυθμούς και από την άλλη οι προπονητές να βλέπουν και να βελτιώνουν τακτικά τις ομάδες τους καθημερινά. 

Υπάρχουν παιδιά με ταλέντο στη Κύπρο, αλλά για να αλλάξουν επίπεδο και να προχωρήσουν πρέπει να αποκτήσουν παραστάσεις και εμπειρίες από πιο δυνατά πρωταθλήματα.

  

Εκτός από πολίστας είσαι και προπονητής των αναπτυξιακών τμημάτων του ΑΠΟΕΛ. Πόσο διαφέρουν σήμερα τα παιδιά που ενδιαφέρονται να ασχοληθούν με την Υδατοσφαίριση από τον καιρό που ήσουν εσύ στην ηλικία τους. 

Η ομάδα του ΑΠΟΕΛ έχει επενδύσει στις ακαδημίες της αφού το μέλλον της ομάδας ανήκει σε αυτούς και έχει καταφέρει να αριθμεί πολλά παιδιά στις τάξεις της σήμερα. Αυτό που συνηθίζω να λέω στα παιδιά είναι ότι από τους ίδιους εξαρτάται το αν θα γίνουν καλοί παίχτες και από την προσπάθεια και την συνέπεια που καταβάλλουν στις προπονήσεις τους.  Εάν δεν κουραστούν και δεν δώσουν το 100% στην προπόνηση δεν πρόκειται ποτέ να προχωρήσουν όσο ταλέντο και αν έχουν. 

Η πραγματικότητα είναι ότι σήμερα τα παιδιά έχουν πολλούς παραπάνω πειρασμούς που τους απωθούν από την προπόνηση από τότε που ήμουν εγώ στην ηλικία τους. Πρέπει να συνειδητοποιήσουν όμως και τα ίδια τα παιδιά αλλά και οι γονείς τους, ότι η καθημερινή προπόνηση μπορεί να συνυπάρξει με τις σχολικές τους εάν υπάρχει πρόγραμμα. Θεωρώ αδιανόητο παιδιά του δημοτικού ή του γυμνασίου να χάνουν προπονήσεις με την δικαιολογία ότι δεν έχουν διαβάσει ή με την δικαιολογία ότι θα είναι κουρασμένοι στο διαγώνισμα εάν κάνουν προπόνηση. Αντιθέτως η προπόνηση τους ξεκουράζει πνευματικά αλλά και τους δίνει σωματική ώθηση ώστε να μπορούν ανταπεξέλθουν και στις ακαδημαϊκές τους υποχρεώσεις.

 

Τι θα έλεγες σε κάποιον μικρό που θα ήθελε να ασχοληθεί με την Υδατοσφαίριση. Τι χρειάζεται να έχει υπόψη του πριν αποφασίσει να ασχοληθεί με το πόλο.  

Θα ήθελα να παροτρύνω τους μικρούς και να τους προσκαλέσω να έρθουν να δοκιμάσουν αυτό το όμορφο άθλημα. Είναι ένα άθλημα που θέλει πάθος, δύναμη και προφανώς αγάπη για το νερό. Αξίζει λοιπόν τον κόπο κάποιος που διαθέτει αυτά τα στοιχεία να έρθει να δοκιμάσει την υδατοσφαίριση. Επίσης, καλό θα ήταν ένα παιδί που ενδιαφέρεται να ξεκινήσει, να έχει υπόψιν του ότι χρειάζεται κάποια κολυμβητική υποδομή 2-3 χρόνων το ελάχιστο ώστε να μπορεί να ακολουθήσει κάποιες βασικές ασκήσεις της υδατοσφαίρισης με μπάλα. Σωστή τεχνική στο ελεύθερο και στο πρόσθιο τουλάχιστον είναι απαραίτητη. Τέλος, χρειάζεται πολλή υπομονή και θέληση για να φτάσει σε ένα επίπεδο που να μπορεί να αγωνίζεται.

 

Από ποια ηλικία δέχεστε παιδιά στον ΑΠΟΕΛ και πότε μπορεί κάποιος να ενταχθεί στις προπονήσεις.

Δεχόμαστε παιδιά από 9 χρονών και πάνω που να έχουν μια καλή κολυμβητική ικανότητα. Μπορούν να έλθουν στις εγκαταστάσεις της σχολής Πασκάλ και να να μας γνωρίσουν κάθε μέρα μετά τις 18:00 (Τέταρτες η ώρα 15:00).

 


  23  May  2017 ,   Latest Articles

Sponsors

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline